krokiety z ryżu zapiekane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt.
  • ryż

    80 g
  • ser żółty

    15 g
  • śliwki suszone

    20 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    10 g
  • olej

    15 g
  • szczypiorek

    3 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie, wyjąć pestki. Ryż na sypko ugotować. Jajko rozetrzeć widelcem, dodać do ryżu i wymieszać. Formować krokiety, na rękę nałożyć łyżkę ryżu, na nim plaster sera i śliwkę, przykryć ryżem i lekko ugnieść. Krokiety obtoczyć w tartej bułce ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polewając każdy krokiet niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiabe 09.04.2011 12:00
Ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat