Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mieszanym farszem
Kroki postępowania
600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 saszetki kaszy jęczmiennej ( 2 x po 100 g )
2 cebule
3 garście suszonych grzybów
1 szk groszku konserwowego
1 szk marchewki konserwowej
do smaku :
sól
ognista mieszanka przypraw
pieprz
czosnek granulowany
kilka łyżek oleju
Farsz : Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę. Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze. Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie. Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem. Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz. Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
3 szk mleka
1 szk oranżady
2 szk wody
3 jajka
5 szk mąki pszennej typ 500
1/5 szk oleju
do smaku :
sól kurkuma
curry indyjskie
Naleśniki : Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać. Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut. Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu.
Nadmiar można podsmażyć na drugi dzień lub zamrozić.