Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mieszanym farszem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie:
DODATKOWO:
jajko
sól
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mieszanym farszem

Kroki postępowania

1
Farsz :
600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 saszetki kaszy jęczmiennej ( 2 x po 100 g )
2 cebule
3 garście suszonych grzybów
1 szk groszku konserwowego
1 szk marchewki konserwowej
do smaku :
sól
ognista mieszanka przypraw
pieprz
czosnek granulowany
kilka łyżek oleju
Farsz : Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę. Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze. Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie. Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem. Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz. Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Krok 1 - Krokiety z mieszanym farszem foto
2
Naleśniki :
3 szk mleka
1 szk oranżady
2 szk wody
3 jajka
5 szk mąki pszennej typ 500
1/5 szk oleju
do smaku :
sól kurkuma
curry indyjskie
Naleśniki : Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać. Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać. Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut. Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni. Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu.
Krok 2 - Krokiety z mieszanym farszem foto
3
Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia,
Krok 3 - Krokiety z mieszanym farszem foto
4
zwijać krokiety w rulony,
Krok 4 - Krokiety z mieszanym farszem foto
5
panierować w bułce tartej,
Krok 5 - Krokiety z mieszanym farszem foto
6
zanurzać w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej lekko spłaszczając.
Krok 6 - Krokiety z mieszanym farszem foto
7
Krokiety smażyć z obu stron na rumiany kolor,
Krok 7 - Krokiety z mieszanym farszem foto
8
, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Krok 8 - Krokiety z mieszanym farszem foto
9
i podawać np. z czerwonym barszczykiem na gorąco.
Nadmiar można podsmażyć na drugi dzień lub zamrozić.
Krok 9 - Krokiety z mieszanym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.02.2014 10:20
wyglądają wspaniale
cukiereczek 14.02.2014 16:09
ale super :)
radziu1 14.02.2014 15:33
ciekawe danie,muszę spróbować
2milutka 14.02.2014 14:00
zdjęcie jak w 3D..:))) super
Rafał10 14.02.2014 11:20
pyszności :D Dla mnie idealnie!
agnieszka131919 14.02.2014 10:54
pyszności...
PaniMISIOWA 14.02.2014 10:19
bardzo fajne danie
Milka100 14.02.2014 09:24
apetyczne krokiety
Ewa104 14.02.2014 09:11
Pyszności! Zjadłabym z ochotą!
malaczarna23 14.02.2014 09:03
smakowite krokieciki
kornelcia 14.02.2014 08:59
chętnie bym takie zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak