Krokiety z bigosem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • woda mineralna

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • olej

  • jajka

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • kapusta biała

    0,5 główki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • kiełbasa zwyczajna

    150 g
  • kiełbasa krakowska

    100 g
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • Koperek suszony Prymat

  • kminek

  • Czosnek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z bigosem. foto
Przygotować ciasto naleśnikowe mieszając w misce za pomocą trzepaczki mąkę, mleko, mineralną wodę gazowaną, proszek do pieczenia, 1 jajko, szczyptę soli i odrobinę oleju. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
Krok 2 - Krokiety z bigosem. foto
Usmażone naleśniki odstawić na moment na bok. Podgrzać bigos – ja miałam wcześniej przygotowany bigos ze świeżej, białej, nie kiszonej kapusty, który zrobiłam w następujący sposób: pół białej kapusty pokroiłam na niezbyt duże kawałki, marchewkę starłam na tarce (na dużych oczkach) i przełożyłam je do garnka i zalałam wodą. Do warzyw w garnku dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Nastawiłam kapustę i marchewkę zalane wodą na gotowanie. Obraną z łupiny cebulę pokroiłam w kostkę, wędliny (kiełbasę zwyczajną i krakowską) także pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na niej cebulę z wędlinami podczas smażenia obsypując je kminkiem. Gdy gotujące się warzywa były już miękkie i gdy woda z nich odparowała dodałam do nich podsmażone z cebulą wędliny oraz koncentrat pomidorowy. Całość obsypałam sporą dawką suszonego koperku i słodkiej mielonej papryki oraz doprawiłam do smaku solą i pieprzem, następnie zamieszałam i jeszcze jedynie przez chwilę podgrzewałam na gazie. W ten sposób przygotowany bigos będzie stanowił farsz do krokietów. Usmażone naleśniki smarowałam ciepłym bigosem.
Krok 3 - Krokiety z bigosem. foto
Składałam naleśniki w paczuszki, krokiety. Do miseczki wbiłam dwa jajka i rozbełtałam je z granulowanym czosnkiem. Obtaczałam złożone naleśnikowe krokiety nadziane bigosem najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 4 - Krokiety z bigosem. foto
Krokiety w panierce smażyłam na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z obu stron do momentu, aż ich panierka się zarumieniła, zrobiła się złocista.
nogawkuchni
Przygotowany wedle swojego smaku,według siebie doprawiony bigos będzie świetnym farszem do krokietów. Krokiety można faszerować zarówno bigosem ze świeżej kapusty, jak i z kiszonej. w każdej wersji będą pysznie smakować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.01.2015 17:35
bardzo dobre
Jagódka77 06.12.2014 13:11
coś innego i do tego pysznego
Zdzisław 03.12.2014 08:34
takie przysmaki bardzo lubię
SylwiaMagdaSabin 02.12.2014 22:20
Nie wpadłabym na to
IwonaDD 02.12.2014 13:53
ciekawy przepis
pajbek 02.12.2014 12:50
Fajny pomysł na krokiety :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat