Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kringel estoński

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 150 ml
drożdże 150 gr
roztopiona margaryna 50 gr
cukier 1 łyżka
biały ser 250 gr
cukier 3 łyżki
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
roztopiona margaryna 50 gr
cynamon Prymat 3 łyżeczki
cukier 4 łyżki
Nadzienie: 1 (cynamonowe)
Nadzienie: 1 (serowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Kringel estoński

wykonanie ciasta
z drożdży, cukru, 1 łyżka mąki i trochę letniego mleka zrobić rozczyn i postawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić lekko ostudzić dodać do maki, wbić jajko i dodać rozczyn i resztę letniego mleka, wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie: wymieszać wszystkie składniki razem.
Ciasto dzielimy na 3 części, każdą część wałkujemy na cieki placek i smarujemy np: masa cynamonowa i zwijamy jak roladę nacinamy wzdłuż i zwijamy z tego warkocz , wierzch smarujemy pozostała masa i pieczemy ok 20 min aż ciasto będzie złociste

jest bardzo pyszne SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 04.08.2013 19:27
wspaniały przepis
gosia561 21.07.2013 21:26
dobra kuchnia
MC_S 21.07.2013 19:46
to się nazywa ciasteczko. mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak