Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z patelni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Krewetki smażone

krewetki duże 200 g
pepperoni 1 sztuka
czosnek ząbki 4 sztuki
oliwa 4 łyżki
masło 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatkowo

bagietka 1 sztuka
limonka 1 sztuka

Porada

Krewetki doskonale smakują podane z makaronem ryżowym, więc możecie go przygotować zamiast bagietki.

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z patelni

Jeśli krewetki są oczyszczone to wystarczy je przemyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Jeśli nie są oczyszczone, to nacinamy je od strony grzbietu i wyjmujemy cienkim nożykiem jelito (cienką czarną nitkę). Bagietkę wstawiamy odpowiednio wcześnie, żeby wszystko było gotowe naraz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Papryczkę i czosnek szatkujemy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 1 minuty, żeby smaki rozeszły się po patelni. Oprószamy pieprzem, nakładamy krewetki, smażymy po 1,5 minuty z każdej strony i na 40 sekund odwracamy rozcięciem do dołu. Oprószamy solą i wykładamy na talerze. Podajemy z bagietką oraz pokrojoną na cząstki limonką i dobrym winem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 10.02.2015 14:58
uwielbiam krewetki
Adamorek 10.02.2015 14:54
niezłe kreweteczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak