Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w cieście kokosowym podane z sałatką z arbuza, melona i mango z sosem miodowo-sojowym
Umyte i oczyszczone krewetki zamarynować w oliwie, czosnku, imbirze, chili i świeżej kolendrze. Odstawić na godzinę do lodówki.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać imbir, sambal oelek, miód i upalone ziarna sezamu.
Krewetki wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i nabić na drewniane wykałaczki. Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć wiórkami kokosowymi i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Tak przygotowane krewetki podawać na pokrojonych w cienkie paseczki (julienne) owocach tropikalnych, wymieszanych z oliwą z oliwek, posiekaną miętą oraz truskawkami. Całość posypać kiełkami oraz skropić sosem miodowo-sojowym.