Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
krewetki
16/20 szt -
jajko
2 szt -
oliwa
10 ml -
świeża kolendra
1 gałązka -
czosnek
2 ząbki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
wiórki kokosowe
100 g -
papryczka chili
1 szt -
arbuz
100 g -
melon
100 g -
mango
100 g -
świeża mięta
1 gałązka -
olej do smażenia
3 łyżki -
ciemny sos sojowy
4 łyżki -
miód pszczeli
1 łyżka -
sambal oelek
1 szczypta -
imbir w zalewie
1 szczypta -
truskawki świeże
4 szt -
kiełki
50 (mieszanka)
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone krewetki zamarynować w oliwie, czosnku, imbirze, chili i świeżej kolendrze. Odstawić na godzinę do lodówki.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać imbir, sambal oelek, miód i upalone ziarna sezamu.
Krewetki wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i nabić na drewniane wykałaczki. Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć wiórkami kokosowymi i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Tak przygotowane krewetki podawać na pokrojonych w cienkie paseczki (julienne) owocach tropikalnych, wymieszanych z oliwą z oliwek, posiekaną miętą oraz truskawkami. Całość posypać kiełkami oraz skropić sosem miodowo-sojowym.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)