Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki glazurowane w soku z pomarańczy i granacie podane z ryżem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
krewetki królewskie 16 sztuk
granat 1 sztuka
pomarańcze 2 sztuki
imbir starty 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
szczypiorek posiekany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki glazurowane w soku z pomarańczy i granacie podane z ryżem

Ryż ugotować wg instrukcji.
Z 1 pomarańczy wycisnąć sok, drugą obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.
Sok wlać na patelnię razem z kawałkami pomarańczy, ziarenkami granatu i startym imbirem.
Dusić aż granat puści sok. Doprawić solą i pieperzem.
Kiedy sos znacznie odparuje i delikatnie zgęstnieje dodać gotowane wcześniej krewetki, jeśli wrzucamy mrożone ugotowane, smażymy przez ok 3 min.
Na talerze wysypać ryż. Dodać krewetki polane sosem, posiekany szczypiorek lub zieloną cebulkę i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak