Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kreteńskie bułeczki.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
drożdże 2,5 dag
cukier 0,5 łyżeczki
mleko 100 ml
żółtko jajek 2 szt
masło stopione 5 dag
sól
Na wierzch:
feta 10 dag
cebulki 2 szt
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kreteńskie bułeczki.

Doskonałe na śniadanie domowe, dla dziecka do szkoły, jak i do czerwonego barszczu.
Zrobić zaczyn - drożdże, cukier, połowa mleka,2łyżki mąki, pozostawić na 10-15min.
Dodać resztę składników ,wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Fetę też pokroić w kostkę.
Z wyrośniętego ciasta wyrobić 9 placuszków ,posmarować białkiem.
Wierzch posypać cebulką, serem i oregano. Odstawić na 15min.
Piec w temperaturze 180oC na złocisty kolor, około 20min.

Jeżeli nie lubimy cebulki i fety, posypmy tylko ziołami lub żółtym serem.
Jeżeli nie chcemy wytrawnych dajemy kleks powideł-ale to już nie są kreteńskie.
Inspiracja zawsze mile widziana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

brioszka 20.02.2014 11:35
zabieram przepis do wypróbowania :)
fotoviderek 05.01.2014 10:40
Bardzo apetyczne :)
Rysia 04.01.2014 23:41
Ale słoneczne.
ao_12 04.01.2014 22:03
wyglądają przepysznie :)
Katarzyna54 04.01.2014 18:01
fajne bułki
2milutka 04.01.2014 17:39
wyśmienite,mniam!
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 17:14
naprawdę ciekawy przepis
Romanowka 04.01.2014 17:14
Wyglądają pysznie! Mogą służyć jako przekąska albo jako drugie śniadanie do pudełka!
Renata9 04.01.2014 16:50
smaczne te bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak