Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg (z szynki i łopatki)
grzyby leśne około 350 g
cebula biała 1,5 szt.
czosnek 1 ząbek
śmietana 2 spore łyżki
bułka czerstwa 1 szt.
mleko (do namoczenia bułki)
jajko
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
Bułka tarta klasyczna Prymat (do panierki)
masło klarowane
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

Kroki postępowania

1
Kuchnia kresowa to bogactwo niesamowitych smaków i aromatów przeplatających się tradycji kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej oraz tatarskiej. Dzisiejsza propozycja przedstawia mielone kotlety wieprzowe z pachnącymi grzybami duszonymi w śmietanie. Takie dania serwowane były m.in. w dawnym województwie wołyńskim, w powiecie krzemienieckim. Kotlety są niezwykle smaczne, delikatne i bardzo soczyste - konieczne do wypróbowania! :)

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do odpowiedniego namoczenia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle klarowanym, a następnie dodajemy oczyszczone oraz pokrojone grzyby* i dusimy je, aż odpowiednio zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę. Całość studzimy.

* poza sezonem możemy użyć grzybów z zalewy solnej, ale należy je wcześniej dobrze wypłukać
Krok 1 - Kresowe mielone z grzybami w śmietanie foto
2
Mięso wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy je w maszynce do mięsa wraz z ostudzonymi grzybami i namoczoną w mleku bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki odpowiednio się połączyły.
Krok 2 - Kresowe mielone z grzybami w śmietanie foto
3
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Kresowe mielone z grzybami w śmietanie foto
4
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniki papierowym.

* Do smażenia możemy wybrać także masło klarowane.

Gotowe mielone świetnie smakują z ziemniaczanym puree oraz surówką z kiszonej kapusty.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Kresowe mielone z grzybami w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.11.2015 11:06
takie kotleciki,to bym z chęcią zjadła :)
Asik32 02.11.2015 15:25
uwielbiam tak przyrządzone mięsko:)
pestka 02.11.2015 11:32
pyszny obiad
Motorek 02.11.2015 11:02
Bardzo smaczne mielone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak