Kremowy żurek z czosnkiem i chrzanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiłbasa surowa

  • zakwas na żur

  • marchewka

  • śmietana

  • chrzan

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: kiełbasa polska surowa 2 sztuki
kiełbaski białe, cienkie, parzone 6 sztuk
zakwas na żur 2 szklanki
marchewka 2 sztuki
pietruszka korzeń 1/2 sztuki
seler korzeń kawałek wielkości małego jajka
por kawałek 6-10 cm
cebula 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 3-4 sztuki
majeranek otarty 2 łyżeczki
jajeczka przepiórcze kilkanaście sztuk
śmietana 18% Piątnica 100g
chrzan tarty 4-5 łyżeczek
masło 1 łyżeczka
do smaku: sól, pieprz mielony
natka pietruszki kilka gałązek
koperek kilka gałązek

sposób przygotowania: Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2-3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.

Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.

Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 18.01.2012 21:20
wygląda zachęcająco
aleksa123 17.12.2011 15:22
super wygląda
justyna54 25.11.2011 10:13
wspaniały
Misia90 04.09.2011 12:07
ekstra
Marysia 04.09.2011 09:40
super
Karolina69 04.09.2011 09:33
fajne
eli_555 02.07.2011 22:15
uwielbiam żurek
Misia13 23.05.2011 11:55
wygląda tak zachęcająco, ze nawet niejadek by się skusił...
Gosia32 20.04.2011 09:20
mniam;]
Misiek1 08.04.2011 11:00
Poproszę porcję tak smacznie wyglądającego żurku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat