Kremowy sos serowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • ser topiony

    100 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kremowy sos serowy foto
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło.
Krok 2 - Kremowy sos serowy foto
Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kremowy sos serowy foto
Do tej masy stopniowo dolewać mleko, dokładnie mieszając, by rozbić grudki.
Krok 4 - Kremowy sos serowy foto
Gdy mleko się podgrzeje i masa zgęstnieje, dodajemy topiony ser (może być to ser śmietankowy bądź smakowy - zależy to od naszych upodobań).
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 25.10.2013 00:01
warto wypróbować
Doriss 23.10.2013 20:09
Na pewno lepszy od tego z proszku. Trzeba wypróbować :)
jeta72 11.10.2013 14:14
pyszny sosik :-)
eliza135 07.10.2013 17:44
ciekawe i napewno smacze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat