Przepis i sposób przygotowania na: Kremowo-serowa cukinia, DS XIX odc. 40
W tym przepisie wykorzystuje się dwa rodzaje cukinii - zieloną i żółtą. To uniwersalne i lubiane warzywo świetnie nadaje się do wykorzystania w różnych daniach. Tym razem Doradca Smaku przygotował je pod serowo-śmietanową, kremową pierzynką.
Jak przygotować cukinię pod serowo-śmietanową pierzynką?
Żółtą i zieloną cukinię kroimy na plastry o grubości ok 1 cm. Na blaszce układamy warstwami plastry cukinii i posypujemy solą.
Do garnka wlewamy obie śmietany i mieszamy rózgą. Wsypujemy starty parmezan i przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim. Podgrzewamy do temperatury 90C°. Pieprz kolorowy ziarnisty ucieramy w moździerzu i wsypujemy do garnka. Następnie powoli wrzucamy mozzarellę i delikatnie mieszamy.
Cukinie polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika: funkcja grzania góra dół, temperatura 160°C – 165 °C, czas pieczenia 15-20 minut. Na koniec pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C, aby wierzch się zarumienił.
Na suchej patelni prażymy czarnuszkę. Gotowe danie posypujemy czarnuszką.