Kremówka na herbatnikach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • herbatniki

    3 duze opkowania
  • mleko

    3 szklanki
  • cukier

    3\4 szklanki
  • masło

    60 g
  • cukier waniliowy

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki

masa krówkowa

  • cukierki krówki

    30 dag
  • mleko

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa budyniowa: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), Masa krówkowa: Do rondelka wrzucic pokrojone cukierki krówki, dodać 3 łyzki mleka i masło.Mieszając , rozpuścic składniki. Na dno blachy wyłozyć jedna warstwe herbatników i posmarowac je masa krówkowa.Przykryć drugą warstwa ciastek i rozsmarowac ciepła mase budyniowa. Przykryć herbatnikami i odstawić do lodówki na cała noc a nawet dłuzej by ciastka zmiękły . Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 30.11.2015 18:05
Są bardzo proste w wykonaniu , ale jakie pyszne!
norweska20 30.11.2015 12:20
pyszności takie ciasteczko
Wacław 30.11.2015 11:59
doskonałe kremówki :-)
Futka 30.11.2015 10:54
Wspaniała i bardzo smakowita kremówka :)
mysza75 30.11.2015 10:29
jakie fajne i pyszne ciacho
Ewelina1991 30.11.2015 10:27
bardzo słodziutki deser ;)
Ewa Wojtaszko 30.11.2015 09:56
na herbatnikach jeszcze nie robiłam,smacznie :)
monikaT83 30.11.2015 09:25
Pyszne slodziutkie ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat