Kremowa zupa z ogórków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    4 szt
  • wywar drobiowy

    2,5 l
  • marchewka

    1 szt
  • śmietana słodka

    150 ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • serek topiony

    100 gr
  • ziele angieslkie

    1 szt
  • koper świeży

    1 pęczek
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa do zup

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cztery duże, najlepiej gruntowe ogórki oskrobać i obgotować w wywarze razem z marchewką i zielem angieslkim( można użyć ogórków pasteryzowanych ze słoika- 1/2 l- wówczas dorzucić do zupy jeszcze szczyptę ziół prowansalskich). Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować. Dorzucić serek topiony i roztrzepać mątewką. Doprawić solą , pieprzem, przyprawą. Smietanę rozrobić z maką, dodać odrobinkę soli i wlać do zupy. Gotować 2/3 minuty od momentu zagotowania. Posypać obficie świeżym koprem i podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub ugotowanym osobno ryżem. Na zdjęciu zupa w wersji z pasteryzowanych ogórków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 26.07.2012 21:51
o. to dla mnie nowość, ze świeżych ogórków też nie robiłam...
angelika14 31.01.2012 21:07
Apetycznie wygl?da
ilka_86 05.09.2011 10:08
pyszniutka:)
SmacznaPyza 17.04.2011 20:03
bardzo lubię ogórkową, pod każdą postacią
SmacznaPyza 16.02.2011 09:00
fajna zupka - ogórkową to robię zawsze z kiszonych a tu świeże...wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat