Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa z leśnych grzybów

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 500 g
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 5 szt.
włoszczyzna 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 3 łyż.
śmietana 22% 160 g
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa z leśnych grzybów

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą (około 3,5 litra) i gotujemy wywar warzywny około 30 minut.
W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle dodając do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i oczyszczone, pokrojone w kawałki grzyby.
Krok 1 - Kremowa zupa z leśnych grzybów foto
2
Do wywaru dodajemy grzyby z cebulą i gotujemy wszystko około 10 minut.
Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.
Krok 2 - Kremowa zupa z leśnych grzybów foto
3
Podajemy zupę udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki.
Krok 3 - Kremowa zupa z leśnych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 29.10.2012 13:11
uwielbiam taką, jest przepyszna! polecam!
wyattearp 29.10.2012 13:04
smaczne
Kekerboom 29.10.2012 13:02
swietny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak