Kremowa zupa z batatów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    2 sztuki
  • woda

    1 litr
  • sól

    płaska łyżeczka
  • włoszczyzna

    starta na dużych oczkach 4 łyżki
  • batat

    400 gram
  • serek topiony

    kremowy 100 gram
  • natka pietruszki

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlewamy do garnka, solimy, wrzucamy skrzydełka i startą na dużych oczkach włoszczyznę.
Zagotowujemy w międzyczasie zbierając szumowiny z powierzchni.
Gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty. Gotujemy do miękkości.
Gdy bataty będą miękkie wyciągamy skrzydełka i dodajemy serek topiony. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy całość na gładko.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 17.03.2016 14:13
fajna zupka :)
Kolorowa 28.11.2015 18:21
Pewnie ma ciekawy smak ;)
cukiereczek 28.11.2015 16:46
kremowa,smaczna zupa
agaK. 28.11.2015 16:22
Pięknie podane.
Smaczna_B 28.11.2015 16:22
Znakomicie podana !
Wacław 28.11.2015 15:57
fajna zupa,warta spróbowania :-)
Lis 28.11.2015 15:49
Z pewnością smakowita:)
Benita 28.11.2015 14:25
smaczna zupka
Justi2401 28.11.2015 14:16
Wspaniałe zdjęcie :) Ja dzisiaj miałam frytki z batatów :)
ilka01 28.11.2015 13:21
pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat