Kremowa zupa pomidorowa z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pomysł na banalnie prosty, wegetariański obiad lub lunch. Sprawdźcie przepis na aksamitną, aromatyczną zupę krem z pomidorów i marynowanej papryki. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka marynowana Smak

    1 słoik
  • bulion warzywny

    1-2 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
  • mleczko kokosowe

    2 łyżki
  • sól

    Zu
  • pieprz

  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę i marchew kroimy w kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę i chwilę razem podsmażamy.

3. Następnie wrzucamy odsączoną paprykę marynowaną i również chwilę podsmażamy.

4. Wlewamy pomidory i zagotowujemy. Podlewamy bulionem i gotujemy przez około 10-15 minut.

5. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem.

6. Zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem mleczka kokosowego (opcjonalnie: śmietany 30%). Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupkim pieczywem lub grissini.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat