Kremowa zupa dyniowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana

    250 ml
  • mleko

    500 ml
  • pęczek natki

    do smaku
  • ser żółty

    25 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1
  • imbir

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wnętrza dyni wybrać starannie włókna i pestki, a następnie ostrą łyżką zeskrobać miąższ. Pozostawić go w środku, pestki opukać i wysuszyć w piekarniku. Miąższ dyni zmiksować ze śmietaną i mlekiem. Zmiksowaną dynię wlać do środka dyni. Doprawić solą i pierzem, koncentratem, łagodną mieloną papryką i imbirem, ewentualnie dodać do smaku szczyptę cukru. Dynię wstawić na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 st C. dynię wyjąć z piekarnika. Ser żółty utrzeć, posypać nim zupę. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut. Zupę podawać w talerzach, ewentualnie w skorupie z dyni, przyprawione natką pietruszki i uprażonymi w piekarniku pestkami z dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 02.01.2016 22:30
Nigdy nie próbowałam wersji z mlekiem. Ciekawa jestem jak smakuje?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat