Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
jajko
3 sztuki -
kurki
100 gramów -
cebula posiekana
1 łyżka -
masło
1/2 łyżki -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
tymianek posiekany
1 łyżeczka -
masło
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Kremowa jajecznica z kurkami
Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę do zeszklenia. Oczyszczone kurki pokroić na połówki (mniejsze pozostawić w całości), dodać do cebuli i smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W misce rozkłócić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię, podgrzewać (do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia) na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła i wymieszać. Jajecznicę od razu przełożyć na talerz. Podawać posypaną szczypiorem lub tymiankiem.
Jajecznica będzie idealnie kremowa, jeśli dodamy do niej odrobinę śmietanki 30% lub pełnotłustego mleka. Aby jajecznica była delikatna i wilgotna należy smażyć ją na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpyszniejsza jajecznica wychodzi ze świeżych, wiejskich jajek. Do jajecznicy z kurkami zamiast zwykłej cebuli można dodać posiekaną cebulkę dymkę. Masło użyte do jajeczny powinno być prawdziwe - z minimum 82% zawartością tłuszczu.![]()
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)