Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREMOWA JAGODZIANKA

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka pszenna 0,6 szklanki
cukier 0,6 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 litra
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka 3 łyżki
żółtko jajek 4
cukier 3 łyzki
masło 20 dag
bezy 10 dag
jagody 30 dag
rodzynki 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: KREMOWA JAGODZIANKA

Jajka ubić dodać cukier i nadal ubijając dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 x 36 cm, piec ok. 25 minut. Ostudzić i nasączyć przegotowaną woda wymieszaną z aromatem waniliowym. 2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, żółtka rozpuścić w 1/2 szklance mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszysta masę. Na biszkopt wyłożyć 1/4 kremu, następnie umyte i odsączone z wody jagody i 1/4 kremu. Na kremie należy ułożyć bezy . Następnie resztę kremu ana niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Można polać polewa czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak