Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ziemniaczano-porowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 300 g
por 1 duża sztuka
śmietana 30% 50 ml
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
masło 2 łyżki
szczypiorek 1 mały pęczek
ser żółty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ziemniaczano-porowy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać trochę soli i zagotować. Zmniejszyć ogień.
Krok 1 - Krem ziemniaczano-porowy foto
2
Por umyć dokładnie, odkroić końce. Pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pory i przesmażyć.
Krok 2 - Krem ziemniaczano-porowy foto
3
Do porów wlać trochę wody z ziemniaków, zamieszać i wlać do garnka. Gotować do miękkości ziemniaków.
Krok 3 - Krem ziemniaczano-porowy foto
4
Następnie zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę i pieprz do smaku. Ewentualnie dosolić. Zagotować.
Krok 4 - Krem ziemniaczano-porowy foto
5
Zupę rozlać na talerze, posypać umytym i posiekanym szczypiorkiem oraz tartym serem, podawać z krakersami lub groszkiem ptysiowym
Krok 5 - Krem ziemniaczano-porowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 21.04.2014 11:17
lubię takie kremy
Kuchenka 28.12.2013 22:08
fajne jedzonko
Mniam 29.10.2013 10:41
Lubię takie pyszne zupy.
Łucja 29.10.2013 09:24
smaczna zupa :)
Ela_K 29.10.2013 07:47
bardzo lubię zupy krem
gosia56 29.10.2013 07:07
napewno pyszna zupka
Adamorek 28.10.2013 20:42
uwielbiam takie kremy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak