Krem ze szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    500 g
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 mały kawałek
  • ziemniaki

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • natka pietruszki

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi oczyszczamy i łamiemy na małe kawałki. Jarzyny obieramy kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, zalewamy wywarem warzywnym. Do wywaru dodajemy ziemniaki, szparagi i jarzyny. Kilka sztuk szparagów zostawiamy do dekoracji.Gotujemy około 30 min pod przykryciem. Kiedy składniki będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i śmietanę. Krem dekorujemy szparagami i posiekaną natką pietruszki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 24.06.2017 10:51
apetyczny krem :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat