Krem ze szparagów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe szparagi

    2 pęczki
  • Zielone szparagi

    3/4 pęczka
  • marchewka

    3 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • mały seler

    1 sztuka
  • sól do smaku

    4 szczypty
  • masło

    3 łyżki
  • chleb

    2 kromki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy główki. Główki szparagów odkładamy na bok, resztę szparagów kroimy na małe kawałki. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła warzywa. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzamy z niego włoszczyznę i dodajemy szparagi. Gotujemy szparagi na miękko. Miękkie szparagi wyciągamy z zupy, po ostygnięciu miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupę podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dwie kromki chleba obcinamy ze skórek i kroimy na kwadraty. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a na to chleb, oprószyć pieprzem i solą . Obsmażamy grzanki z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki masła, a na to główki od szparagów, podsmażamy. Zupę nalewamy do talerzy, kładziemy grzanki i główki szparagów. Jeśli ktoś lubi, zupę można polać słodką śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 30.10.2012 12:30
świetne danie
Anna169Hosz 30.10.2012 08:06
Zapowiada się smacznie.
alaaa 05.08.2012 15:19
pyszny krem,,
caralajna 03.07.2012 08:40
uwielbiam taki krem
adelajda 13.06.2012 20:08
smakowite
anulka69 25.05.2012 10:28
dobre
Kuchareczka2 06.05.2012 10:47
pychota
Anio?eczek 29.04.2012 21:54
zupa krem pycha!
kamyk 30.03.2012 08:36
wygląda ładnie, ale czy dobre są szpargi ? nigdy nie próbowałem
cooleczka 03.02.2012 17:25
jaki ładny kolor :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat