Krem ze szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    2 pęczki
  • por

    1 szt
  • ziemniak duży

    1 szt
  • bulion warzywny

    2 l
  • masło

    100 gram
  • śmietana 30%

    100 ml.
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    szczypta
  • cukier

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Por oczyścić i pokroić w talarki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki.Kilka odłożyć, resztę pokroić w niewielkie kawałki.Rozgrzać połowę masła,zeszklić por,dodać ziemniaki i pokrojone szparagi i smażyć 5 minut.Przełożyć do garnka,wlać bulion i gotować 25 minut.Doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru i gałki muszkatołowej.Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącej zupy,wlać do garnka i podgrzewać jeszcze 5 minut.Zupę zmiksować.Odłożone szparagi gotować 2-3 minuty z dodatkiem soli i cukru.Odsączyć.Rozgrzać resztę masła,włożyć szparagi i smażyć 5 minut.Zupę-krem przelać do miseczek i ozdobić szparagami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 21.06.2013 14:50
mi smakuje :-)
Krystyna32 23.07.2012 14:58
pycha
traktorek 05.11.2011 21:34
mniam
Iwona51 07.09.2011 08:46
super
IZABELA29 16.06.2011 07:30
warto spróbować
ben-ka 09.04.2011 21:26
bardzo lubię szparagi:)
kanu83 07.04.2011 10:21
Pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat