Krem z ziemniaka i jabłka z chipsem z boczku wędzonego

Krem z ziemniaka i jabłka z chipsem z boczku wędzonego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    300 gram
  • czosnek

    1 główka
  • seler

    1 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • marchew

    2 szt
  • boczek wędzony

    200 gram
  • majonez

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    4 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy obieramy z łupin. Cebulę przysmażamy w garnku na maśle do zrumienienia, dodajemy szczyptę cukru i soli. Dodajemy czosnek i przesmażamy około 2 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw. Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki w celu szybszego ugotowania. Wszystko razem przesmażamy i mieszany. Dodajemy gałkę muszkatułową, liść laurowy, ziele angielskie. Dodajemy skórę z boczku wędzonego i mieszamy do wytopienia się tłuszczu.. Wszystkie składniki zalewamy około 2 l wody. Gotujemy do miękkości, około 30 min. W tym czasie możemy przygotować chipsy z boczku, kroimy boczek na cienkie plasterki, i przesmażamy go bez tłuszczowo do uzyskania chrupkich chipsów.
Warzywa miksujemy na gładką masę, jeżeli zupa wydaję się nam zbyt gęsta możemy dodać trochę wody. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu tradycyjnego i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zupe dekorujemy chipsami z boczku.

SMACZNEGO !
Do zupy świetnie będzie komponowała się również posiekana natka pietruszki czy świeży lubczyk.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat