Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek zielony 4 szklanki
masło 2 łyżki
bulion warzywny 1 litr
jogurt naturalny 3-4 łyżki
pestki słonecznika 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem

W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim około 10 minut groszek (również ten mrożony). Kiedy groszek lekko zmięknie i się zarumieni wlewamy sok z cytryny i domowy wywar i gotujemy zupę pod przykryciem około 20 minut.

Po tym czasie zupę odstawiamy na bok, aby trochę przestygła. Przestudzoną zupę blendujemy, z powrotem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorącej suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż nabiorą ładnej złotej barwy.

Doprawioną zupę nalewamy do miseczek lub filiżanek na środku każdej porcji kładziemy po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego (za pomocą wykałaczki możemy jogurtem narysować wzór ) i posypujemy prażonym słonecznikiem, zupę serwujemy od razu, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 22.04.2016 20:53
Pyszna zupka
mirosława4 22.04.2016 19:12
piękny kolor tego kremu
Róża1 22.04.2016 16:18
wspaniała zupa :-) , a jak pięknie podana !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak