Krem z porów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    3 sztuki
  • ziemniaki

    2 sztuka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • mleko

    250 ml
  • śmietana 12%

    120 ml
  • masło

    1 łyzka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dokładnie oczyść pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Nie sól, bo bulion jest słony. Gotuj na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą soli, połącz ze śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp natką albo szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 09.10.2012 16:47
pycha:) zwłaszcza z tymi pulpecikami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat