Krem z porów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    500 g
  • ziemniaki

    3
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • liść laurowy

    1
  • woda

    1,5 l
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z porów foto
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pory rozdzielamy na liście, dokładnie myjemy i kroimy (w poprzek) na jednocentymetrowe paseczki. Czosnek siekamy. Przygotowane warzywa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem bobkowym połamanym na 3 części. Smażymy około 5 minut.
Krok 2 - Krem z porów foto
Wodę gotujemy z kosatkami rosołowymi. Dodajemy warzywa i chwilę razem gotujemy.
Następnie zupę przestudzamy, dokładnie miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
Krok 3 - Krem z porów foto
Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 28.12.2013 22:41
Nie sądziłam że z porów da taką pyszną zupkę, jest przepyszna dzięki za przepis.
smakowita 01.07.2012 21:10
moja ulubiona zupka
motylwe 13.05.2012 16:35
z porów bardzo smaczny
zdzichu 13.05.2012 15:30
pyszna
zdzichu 13.05.2012 15:30
pyszna
barbarella 13.05.2012 14:37
uwielbiam zupy kremy i groszek ptysiowy tez:)
Mysiunia 13.05.2012 14:24
w ostatnim tygodniu jadłam 3 zupy krem - groszkową, pokrzywową i grzybową, teraz muszę zrobić z porow :)
Mati3 13.05.2012 13:44
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat