Krem z pietruszki i gruszki z pastą z suszonych pomidorów

Krem z pietruszki i gruszki z pastą z suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • pietruszka

    1 kg
  • cebule

    3 szt
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • gruszki

    4 sztuki
  • wino białe wytrawne

    300 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • mleko 3,2%

    100 ml
  • bulion warzywny

    1 litr
  • suszone pomidory

    1 słoik
  • prażone ziarna słonecznika

    50 g
  • borowiki suszone

    50 g
  • grissini

    1 opakowanie

Do smaku:

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć aż się mocno skarmelizuje.

Suszone pomidory zmiksować z oliwą i ziołami ze słoika na jednolity mus, pod koniec dodać ziarna prażonego słonecznika.

Suszone borowiki włożyć do młynka do kawy i zmielić na jednolity puder grzybowy. Przesiać przez gęste sito.

Pietruszkę i gruszki obrać, drobno pokroić i połączyć  z cebulą. Zalać wywarem warzywnym i powoli gotować aż warzywa będą miękkie. W oddzielnym garnku zredukować o połowę białe wino wytrawne.

Kiedy warzywa będą miękkie wlać śmietanę i mleko, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity gładki krem.

Podawać z pastą z suszonych pomidorów, oliwą truflową piaskiem borowikowym i paluszkami grissini.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

30.01.2019 17:30
hm....a te suszone grzyby, to tak na surowo się podaje ? Zupa musi być smaczna, pewnie ma bardzo charakterystyczny smak. Ja mam mielone suszone grzyby, ale bałabym się podać je bez uprzedniej obróbki :)

Bożena Matuszczyk

30.01.2019 16:54
Jeszcze takich składników nie łączyłam ,ale krem na pewno bardzo smaczny w takim z smaków. Bardzo ciekawy przepis.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat