Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

krem z pieczonych pomidorów

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory
1 kg
czosnek
4 ząbki
cebula
1 szt
papryczka chili
1 szt
bazylia
1 pęczek
Sklep Prymat
tymianek
2 gałązki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
2 łyżeczki
kwasna gęsta śmietana
4 łyżki
oliwa
4 łyżki
bulion warzywny
0,5 szklanki
wino białe wytrawne
100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: krem z pieczonych pomidorów

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z programu "Przez żołądek do serca"
Większe pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki, układamy razem z czosnkiem i pokrojoną papryczką (jeśli nie chcemy bardzo ostrego smaku usuwamy nasionka) w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 30 min w temp. 200 st.
Krok 1 - krem z pieczonych pomidorów foto
2
Upieczone pomidory miksujemy z winem, doprawiamy do smaku. Dodajemy zioła i chwilę miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać bulion.
Krok 2 - krem z pieczonych pomidorów foto
3
Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany (ja użyłam jogurtu greckiego).
Krok 3 - krem z pieczonych pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 28.11.2013 11:41
dobra zupa
Betka 02.12.2012 20:49
pyszny:)
BeataJ 21.08.2012 20:56
nie bardzo lubię pomidorówki, ale ta jest wyjątkowa :)
Renata22 21.08.2012 19:52
no to do serca! musiała być pyszna ta zupa! ;)
elficzna 17.08.2012 21:28
pychota! uwielbiam kremy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak