krem z pieczonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1 kg
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • bazylia

    1 pęczek
  • tymianek

    2 gałązki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • kwasna gęsta śmietana

    4 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • bulion warzywny

    0,5 szklanki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - krem z pieczonych pomidorów foto
Przepis pochodzi z programu "Przez żołądek do serca"
Większe pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki, układamy razem z czosnkiem i pokrojoną papryczką (jeśli nie chcemy bardzo ostrego smaku usuwamy nasionka) w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 30 min w temp. 200 st.
Krok 2 - krem z pieczonych pomidorów foto
Upieczone pomidory miksujemy z winem, doprawiamy do smaku. Dodajemy zioła i chwilę miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać bulion.
Krok 3 - krem z pieczonych pomidorów foto
Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany (ja użyłam jogurtu greckiego).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
usmiech 28.11.2013 11:41
dobra zupa
Betka 02.12.2012 20:49
pyszny:)
BeataJ 21.08.2012 20:56
nie bardzo lubię pomidorówki, ale ta jest wyjątkowa :)
Renata22 21.08.2012 19:52
no to do serca! musiała być pyszna ta zupa! ;)
elficzna 17.08.2012 21:28
pychota! uwielbiam kremy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat