Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem z pieczonych pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1 kg
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt
papryczka chili 1 szt
bazylia 1 pęczek
tymianek 2 gałązki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
kwasna gęsta śmietana 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
bulion warzywny 0,5 szklanki
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: krem z pieczonych pomidorów

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z programu "Przez żołądek do serca"
Większe pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki, układamy razem z czosnkiem i pokrojoną papryczką (jeśli nie chcemy bardzo ostrego smaku usuwamy nasionka) w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 30 min w temp. 200 st.
Krok 1 - krem z pieczonych pomidorów foto
2
Upieczone pomidory miksujemy z winem, doprawiamy do smaku. Dodajemy zioła i chwilę miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać bulion.
Krok 2 - krem z pieczonych pomidorów foto
3
Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany (ja użyłam jogurtu greckiego).
Krok 3 - krem z pieczonych pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 28.11.2013 11:41
dobra zupa
Betka 02.12.2012 20:49
pyszny:)
BeataJ 21.08.2012 20:56
nie bardzo lubię pomidorówki, ale ta jest wyjątkowa :)
Renata22 21.08.2012 19:52
no to do serca! musiała być pyszna ta zupa! ;)
elficzna 17.08.2012 21:28
pychota! uwielbiam kremy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak