Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory
1 kg -
czosnek
4 ząbki -
cebula
1 szt -
papryczka chili
1 szt -
bazylia
1 pęczek -
tymianek
2 gałązki -
sól
1 łyżeczka -
cukier
2 łyżeczki -
kwasna gęsta śmietana
4 łyżki -
oliwa
4 łyżki -
bulion warzywny
0,5 szklanki -
wino białe wytrawne
100 ml
Przepis i sposób przygotowania krem z pieczonych pomidorów
Kroki postępowania

Większe pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki, układamy razem z czosnkiem i pokrojoną papryczką (jeśli nie chcemy bardzo ostrego smaku usuwamy nasionka) w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy ok 30 min w temp. 200 st.


Komentarze (5)