Krem z pieczonych buraków z tymiankiem

Ifa
Ifa

Krem z pieczonych buraków z tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem

  • buraki czerwone

    4
  • marchew

    5
  • seler

    1/2
  • cebula

    1
  • ząbek czosnku

    4
  • jabłko

    1
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • tymianek

    1 łyżka, suszony
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • sól i pieprz

Puree ziemniaczane

  • ziemniaki

    1-1,5 kg
  • cebula

    1-2
  • olej rzepakowy

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Krem z pieczonych buraków z tymiankiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
Buraki umyj, osusz, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez 1-1,5 godziny. Odstaw by przestygły. Obierz ze skóry i pokrój w kawałki.
Krok 2 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
1 cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, podsmaż, dodaj czosnek. Marchew i seler obierz, pokrój w duże kawałki, dodaj do cebulki, przesmaż chwilkę razem. Warzywa zalej ok. 1,5 l wodą, dodaj liście laurowe, gotuj aż warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
Ziemniaki obierz, ugotuj w osobnym garnku. Odcedź, widelcem zgnieć na puree. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, usmaż na oleju. Do puree dodaj cebulkę z olejem spod smażenia i 2 łyżki masła, wymieszaj dobrze. Odstaw w ciepłe miejsce.

Do miękkich warzyw dodaj buraki, zetrzyj jabłko (razem ze skórą), gotuj razem 10 minut. Odstaw, by zupa lekko przestygła, wyjmij liście laurowe. Dodaj roztarty w dłoniach tymianek.
Krok 4 - Krem z pieczonych buraków z tymiankiem foto
Zupę zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Krem podawaj z puree ziemniaczanym na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Kolorowa 31.12.2015 21:16
Super zupka !
Malinka 30.12.2015 18:51
Bardzo apetyczna propozycja!
Wacław 30.12.2015 15:15
pyszne damie :-)
SzczyptaChili 30.12.2015 14:35
Uwielbiam zupy z buraczkami jak i cała moja rodzina, często u mnie goszczą nawet mam dziś na obiad :) Krem wygląda przepysznie
Benita 30.12.2015 13:52
smaczna zupka
gosia56 30.12.2015 13:30
Na pewno pyszna;)
sliwka 30.12.2015 13:27
Pychotka;))
anka1988 30.12.2015 13:04
przepyszna zupa, z buraków w sumie tylko 2 zupy gotowałam tradycyjny barszcz i barszcz ukraiński, kremu nigdy, a to taka smaczna zupka!
teresa18 30.12.2015 12:36
kuszaca propozycja
norweska20 30.12.2015 12:18
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat