Krem z kukurydzy ze szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duża kolba kukurydzy cukrowej

    1
  • g masła

    50
  • szkl. chudego mleka

    ok.2
  • szkl. rosołu z kurczaka

    ok.2
  • ziemniaków

    5
  • cebula

    1
  • szczypty szafranu

    3
  • łyżeczki łagodnego curry,

    1/2
  • łyżeczka papryki słodkiej

    1
  • pęczek szczypiorku

    1
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam ziemniaki z cebulą i smażyłam razem 3-4 min. a następnie zalałam całość bulionem. Dodałam szafran i curry, dusiłam aż ziemniaki były prawie miękkie.
W tym czasie oczyściłam kolbę kukurydzy w liści i \"włosków\", i ostrym nożem ścięłam ziarna. Dorzuciłam je do zupy. Dolałam też mleko i gotowałam razem kilka minut. Zupę zmiksowałam przy pomocy ręcznego blendera - nie przecierałam bo nie przeszkadzają mi ew. kawałeczki łupinek ziaren, ale jeśli ktoś chce to może to zrobić. Doprawiłam zupę solą, chili i papryką słodką. Po rozlaniu do miseczek posypałam obficie szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 03.10.2012 20:42
świetna
Ewa104 17.02.2012 19:14
Dla mnie taka zupa to nowość.Interesująca.
Misia90 01.10.2011 12:20
ekstra
Marysia 01.10.2011 12:14
super
Karolina69 01.10.2011 10:37
fajne
eli_555 21.08.2011 23:02
pycha zupka
Koper 31.01.2011 07:36
piękna ta zupka :)
BARBARA41 29.10.2010 21:26
przepis interesujący
anja3107 28.10.2010 13:01
ładnie wygląda
iwa643 27.10.2010 07:17
pewnie dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat