Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciecierzyca
300 g -
woda
1,5 l -
seler naciowy
2 gałązki -
cebula biała
1 (mała) szt -
masło do smażenia
-
sól do smaku
-
czosnek
1(mały) ząbek -
orzeszki pini (prażone)
1 łyżka -
krewetki królewskie
6-8 szt (świeże) -
chili
szczypta opcjonalnie -
oliwa
5-7 ml
Przepis i sposób przygotowania Krem z ciecierzycy z nutą pesto z selera naciowego i krewetkami
2.Posiekać cebulkę i 1 gałązkę selera naciowego, zeszklić je delikatnie na maśle, następnie dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1-1,5h;
Posolić i doprawić pieprzem do smaku dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu ciecierzyca nie będzie twarda; Jeśli wyparowałaby zbyt duża ilość wody, dolać szklankę lub dwie;Ilość wywaru powinna przykrywać nasiona ciecierzycy; Gdy cieciorka zmięknie,zmiksować zupkę blenderem na krem, wyłączyć źródło ciepła;
3.Krewetki rozciąć wzdłuż grzbietu nie zdejmując pancerza, wyjąć środkową żyłkę, dokładnie opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem odchylając palcami pancerz; Nabić na wykałaczki i zgrilować po klika minut kapżdej ze stron, można też usmażyć na oliwie z oliwek jeśli nie macie patelni grilowej lub nie macie ochoty na grilowanie;
4.Z pozostałego selera oberwać liście, zmiksować je w blenderze wraz ze szczyptą soli, małym ząbkiem czosnku, orzeszkami pini i oliwą z oliwek;
5.Na talerze wlewać po 1-2 chochelki zupy, polać 1-2 łyżkami pesto z selera i kłaść szaszłyki z krewetek;
Smacznego!
Komentarz do konkursu "Moje smaki":
Jestem miłośniczką kuchni śródziemnomorskiej i to właśnie ona na co dzień inspiruje mnie do tworzenia pysznych i zdrowych dań. W niedzielę i święta pielęgnuję polskie tradycje, a w tygodnu staram się by dania były lekkie, pożywne, a zrazem aromatyczne, jednym słowem pyszne. Tak też powstała zupka krem z cieciorki, którą absolutnie uwielbiam, ma dla mnie wyjątkowy, wręcz lekko orzechowy posmak, który znakomicie łączy się z innymi składnikami, np. z bardzo aromatycznym, swieżym w smaku pestem z selera naciowego i krewetkami. Wszystkie składniki oraz przygotowanie tego dania wymagają minimalnego wkładu pracy, a mimo to efekt jest wspaniały, wcale nie trzeba spędzać niewiadomo ile godzin przy „garach”, by nakarmić zdrowo i pożywnie rodzinę, wręcz przeciwnie można smacznie zjeść, a wolny czas wykorzystać na wiele innych wspaniałych rzeczy.
Moje smaki, to smaki proste, zainspirowane kuchnią śródziemnomorską, smaki, które nie wymagją ode mnie wielogodzinnego poświęcenia, smaki,które wybieram świadomie, biorąc pod uwagę wartości odżywcze, smaki, które łączę miedzy sobą,tak by efekt końcowy był jak najbliżej doskonałości, jaką jest dla mnie przyjemność jedzenia i dzielenia!
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)