Krem z ciecierzycy z nutą pesto z selera naciowego i krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    300 g
  • woda

    1,5 l
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • cebula biała

    1 (mała) szt
  • masło do smażenia

  • sól do smaku

  • czosnek

    1(mały) ząbek
  • orzeszki pini (prażone)

    1 łyżka
  • krewetki królewskie

    6-8 szt (świeże)
  • chili

    szczypta opcjonalnie
  • oliwa

    5-7 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie na 12 h, (ja zostawiłam namoczoną w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy);
2.Posiekać cebulkę i 1 gałązkę selera naciowego, zeszklić je delikatnie na maśle, następnie dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1-1,5h;
Posolić i doprawić pieprzem do smaku dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu ciecierzyca nie będzie twarda; Jeśli wyparowałaby zbyt duża ilość wody, dolać szklankę lub dwie;Ilość wywaru powinna przykrywać nasiona ciecierzycy; Gdy cieciorka zmięknie,zmiksować zupkę blenderem na krem, wyłączyć źródło ciepła;
3.Krewetki rozciąć wzdłuż grzbietu nie zdejmując pancerza, wyjąć środkową żyłkę, dokładnie opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem odchylając palcami pancerz; Nabić na wykałaczki i zgrilować po klika minut kapżdej ze stron, można też usmażyć na oliwie z oliwek jeśli nie macie patelni grilowej lub nie macie ochoty na grilowanie;
4.Z pozostałego selera oberwać liście, zmiksować je w blenderze wraz ze szczyptą soli, małym ząbkiem czosnku, orzeszkami pini i oliwą z oliwek;
5.Na talerze wlewać po 1-2 chochelki zupy, polać 1-2 łyżkami pesto z selera i kłaść szaszłyki z krewetek;
Smacznego!

Komentarz do konkursu "Moje smaki":
Jestem miłośniczką kuchni śródziemnomorskiej i to właśnie ona na co dzień inspiruje mnie do tworzenia pysznych i zdrowych dań. W niedzielę i święta pielęgnuję polskie tradycje, a w tygodnu staram się by dania były lekkie, pożywne, a zrazem aromatyczne, jednym słowem pyszne. Tak też powstała zupka krem z cieciorki, którą absolutnie uwielbiam, ma dla mnie wyjątkowy, wręcz lekko orzechowy posmak, który znakomicie łączy się z innymi składnikami, np. z bardzo aromatycznym, swieżym w smaku pestem z selera naciowego i krewetkami. Wszystkie składniki oraz przygotowanie tego dania wymagają minimalnego wkładu pracy, a mimo to efekt jest wspaniały, wcale nie trzeba spędzać niewiadomo ile godzin przy „garach”, by nakarmić zdrowo i pożywnie rodzinę, wręcz przeciwnie można smacznie zjeść, a wolny czas wykorzystać na wiele innych wspaniałych rzeczy.
Moje smaki, to smaki proste, zainspirowane kuchnią śródziemnomorską, smaki, które nie wymagją ode mnie wielogodzinnego poświęcenia, smaki,które wybieram świadomie, biorąc pod uwagę wartości odżywcze, smaki, które łączę miedzy sobą,tak by efekt końcowy był jak najbliżej doskonałości, jaką jest dla mnie przyjemność jedzenia i dzielenia!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.02.2014 12:27
taki krem z pewnością pyszny :)
IKrakowianka 29.11.2013 18:25
wygląda wspaniale
EmciaPichci 17.11.2013 00:37
chętnie bym taki krem zjadła :)
pierniczkowo 03.11.2013 11:29
zachęcający elegancko podany krem :)
Katarzyna/kate1980 27.10.2013 19:10
bardzo apetycznie wygląda
gosia56 27.10.2013 07:54
super podana zupka
ajres 24.10.2013 23:19
bardzo dobre
Renata22 20.10.2013 19:15
Bardzo wykwintny krem! Musi być pyszny!
Ola1984 16.10.2013 09:08
Bardzo eleganckie danie, idealne na wytworną kolację. Cudne połączenie smaków i bardzo apetyczne zdjęcia.
caralajna 13.10.2013 07:52
pożywna zupa, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat