Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Niezwykle aromatyczny, gęsty, naszpikowany bombą witamin i innych substancji odżywczych zielony, warzywny krem to świetna propozycja dietetycznego i pełnowartościowego dania obiadowego. Smak kremu idealnie podkręca plaster wędzonego, pachnącego łososia i świeży koperek, które idealnie współgrają.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bób

    450 g
  • zielony groszek

    300 g
  • por

    0.5 szt.
  • rukola

    30 g
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • koper

    1 pęczek
  • olej

    2 łyżek
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Bulion warzywny:

  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • por

    0.5 szt.
  • seler

    0.5 szt.
  • olej

    2 łyżek
  • liście lurowe

    3 szt.
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    8 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • woda

    1 litr

Dodatkowo:

  • łosoś wędzony plastry

    6 plastrów
  • posiekany koper

    6 łyżek
  • jogurt grecki

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Bób przelać zimną wodą i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru i cukru trzcinowego, po tym czasie wystudzić i obrać.


2. Bulion warzywny:
Cebulę pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę obrać i razem z porem pokroić w talarki. Seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie dodać przyprawy, natkę z pietruszki i całość zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dalej gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie wywar warzywny odcedzić.


3. Por pokroić w talarki, przesmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać zielony groszek, bób, smażyć minutę i zalać odcedzonym bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać rukolę, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zmiksować do postaci gładkiego kremu.


4. Krem podawać z plastrem wędzonego łososia, koprem i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat