krem waniliowy

krem waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietanka

    0,5 l
  • żółtka jaj

    6
  • cukier

    25 dkg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania krem waniliowy

Śmietankę zagotować, wrzucic do niej wanilię i żelatynę. Osobno ubić na gęsto żółtka z cukrem i łyżką zimnej śmietanki. Lać gorącą śmietankę na żółtka, po czym rozbić dobrze. postawić na gorącej blasze i ubijać nadal, aż para iść będzie. Wtedy wylewamy to z rondla żeby przestygło i dalej ubijamy do puki nie zgęstnieje. Wlać do pucharków i wstawić do lodówki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

kielcok1 14.12.2011 17:40
dobry do tortów
ronald88 24.09.2011 11:46
super
Adamorek 11.09.2011 00:58
świetny krem
jasiek 30.07.2011 17:21
smaczne słodkości
rakow2
rakow2 09.05.2011 16:08
dobry deser
gosia561 24.04.2011 03:34
nie podane ilu procentowa śmietana?
Jaheira11 07.01.2011 21:08
spróbuję
Krzysztof42 02.10.2010 09:58
no pewnie
noculos 31.07.2010 10:09
pyszny deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat