Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pomidorowy z pieczonych warzyw

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 duża sztuka
marchewki 2 duże sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
seler korzeń ok. 50 gram
czosnek 4 duże ząbki
por ok. 20 cm kawałek
cebula 2 średnie sztuki
ziemniaki 3 średnie sztuki
oliwa 3-4 łyżki
sól do smaku
ziele angielskie 4 ziarenka
czarny pieprz 10 ziarenek
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
miód gryczany 2 łyżeczki
jogurt naturalny wg uznania
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki (płatki)
łosoś wędzony 20 brzuszki
rosół drobiowy 3 szklanki
koncentrat pomidorowy 120 (z dodatkiem bazylii)

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pomidorowy z pieczonych warzyw

Kroki postępowania

1
Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebule obrać, umyć, przekroić wzdłuż na 2-4 kawałki. Czosnek obrać. Por oczyścić, przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu położyć przekrojoną na pół i pozbawioną pestek paprykę.
Krok 1 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
2
Wszystko skropić oliwą, oprószyć solą. Naczynie przykryć folią aluminiową. Warzywa piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (do miękkości wszystkich warzyw). Pół godziny przed końcem pieczenia usunąć folię, żeby warzywa lekko się zrumieniły.
Krok 2 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
3
Z upieczonej papryki usunąć skórę.
Krok 3 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
4
Wszystkie warzywa przełożyć do miski blendera.
Krok 4 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
5
Do moździerza wsypać kolendrę, pieprz, ziele angielskie, płatki papryki i trochę soli.
Krok 5 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
6
Dokładnie utrzeć.
Krok 6 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
7
Na suchą, rozgrzaną patelnię wylać miód. Dodać do niego utarte przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Krok 7 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
8
Smażyć razem ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Krok 8 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
9
Wlać rosół, zagotować.
Krok 9 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
10
Wywar wlać do upieczonych warzyw. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 10 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
11
Porcje kremu pomidorowego wlewać do talerzy lub miseczek. Wędzone brzuszki z łososia obrać ze skóry, rozdrobnić. Rybę nałożyć do talerzy z kremem pomidorowym.
Krok 11 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto
12
Zrobić kleksy z jogurtu naturalnego (można go zastąpić śmietaną). Ozdobić natką pietruszki.
Krok 12 - Krem pomidorowy z pieczonych warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 15.07.2013 08:50
wspaniała ta zupka, aż nabrałam na nią ochoty, żeby zrobić jeszcze dziś
Katarzyna/kate1980 13.07.2013 22:12
świetny przepis
Łucja 12.07.2013 17:15
niezwykle pyszna i aromatyczna :)
fotoviderek 11.07.2013 07:34
Kremik pierwsza klasa :)
Barbara13 10.07.2013 23:56
Bardzo smaczna zapowiedź:))
Kolorowa 10.07.2013 18:24
smaczne składniki
aginaa 10.07.2013 17:50
piekna dekoracja
Megg 10.07.2013 15:47
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak