Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pieczarkowy z serem, feta i szynką dojrzewającą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa

marchew 1 sztuka
pieczarki 1,5 kg
cebula 2 sztuki
ser feta 150 gram
olej do smażenia 2 łyzki
bulion warzywny
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat

Dodatki

szynka parmeńska suszona 3-4 plastry
szczypiorek 2 łyżki
masło lub margaryna 1 łyżeczka

Porada

Jeśli zależy nam na jasnym kolorze zupy, pieczrki należy skropić sokiem z cytrynu. Jeszcze lepszy smak zupa zyska, gdy dodamy do niej pare suszonych grzybów i urzyjemy bulionu grzybowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pieczarkowy z serem, feta i szynką dojrzewającą

2-3 pieczarki odłóż.Pozaostałe warzywa obierz, pokrój w kostke i przesmaż na oleju. Dodaj słodka mielona paprykę i smaż jeszcze chwilę. Zalej bulionem i gotuj około 10 min. Dodaj ser feta i czekaj aż sie rozpuści, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę zmiksuj. Na patelni rozpuść masło wrzyć pokrojone w plasterki odłozone pieczarki smaz chwilkę, dodaj do nich plastry szynki i poczekaj aż lekko "zwiędną". Zupę rozlej na tależe przystruj pieczarkami, szynka i posyp szczypiorkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak