Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem karmelowy na owocach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1szkl do karmelu
woda 1/2szkl
mleko 2szklanki
żółtko jajek 4
jajko 3
cukier 1/2szkl. do kremu
truskawki 30dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krem karmelowy na owocach

Zrób dość jasny karmel:Cukier wrzuć na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu,aż zacznie się topić i zmieniać kolor.Wtedy dolewaj wodę i cały czas mieszaj,by się nie spalił.Gdy karmel osiągnie ciepłą,brązową barwę,wylej go do żaroodpornych naczynek-tak,aby pokrył ich dno.Zagotuj mleko z połową reszty cukru.Pozostały cukier wymieszaj starannie z jajkami.Następnie dodawaj do nich,cały czas mieszając,gorące mleko.Gdy składniki całkiem się połączą,przecedź krem i powlewaj go do naczynek z zastudzonym karmelem.Kremowe deserki piecz w kąpieli wodnej (wstawione do rynienki z wodą)w temp.150stopniC ok.25min.Truskawki umyj,osusz,usuń z nich szypułki.Pokrój je na równe,cienkie plastry.Porozkładaj je dekoracyjnie na niewielkich talerzykach.Na nich połóż zimne deserki karmelowe,udekoruj i podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 08.11.2010 12:55
musi być pyszne
Mala 08.11.2010 12:47
wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak