Krem karmelowy na owocach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1szkl do karmelu
  • woda

    1/2szkl
  • mleko

    2szklanki
  • żółtka

    4
  • jajko

    3
  • cukier

    1/2szkl. do kremu
  • truskawki

    30dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrób dość jasny karmel:Cukier wrzuć na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu,aż zacznie się topić i zmieniać kolor.Wtedy dolewaj wodę i cały czas mieszaj,by się nie spalił.Gdy karmel osiągnie ciepłą,brązową barwę,wylej go do żaroodpornych naczynek-tak,aby pokrył ich dno.Zagotuj mleko z połową reszty cukru.Pozostały cukier wymieszaj starannie z jajkami.Następnie dodawaj do nich,cały czas mieszając,gorące mleko.Gdy składniki całkiem się połączą,przecedź krem i powlewaj go do naczynek z zastudzonym karmelem.Kremowe deserki piecz w kąpieli wodnej (wstawione do rynienki z wodą)w temp.150stopniC ok.25min.Truskawki umyj,osusz,usuń z nich szypułki.Pokrój je na równe,cienkie plastry.Porozkładaj je dekoracyjnie na niewielkich talerzykach.Na nich połóż zimne deserki karmelowe,udekoruj i podawaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
suzana 08.11.2010 12:55
musi być pyszne
Mala 08.11.2010 12:47
wygląda pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat