Krem Karamel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    300 ml
  • żółtka

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • laska wanili

    1/2 szt
  • cukier

    100 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem Karamel foto
Zagotować mleko wraz z laską wanilii. Odstawić do wystudzenia (ok.20 min).
Krok 2 - Krem Karamel foto
Ubić jajka z 75 gr cukru i dodawać po łyżce letniego waniliowego mleka cały czas miksując (aż dodamy całe mleko).
Krok 3 - Krem Karamel foto
Przygotować karamel z reszty cukru ( cukier wsypujemy do garnka i mieszamy aż do zarumienienia na srednim ogniu, można dodać łyżkę wody jeśli chcemy,żeby karamel był luźniejszy).
Krok 4 - Krem Karamel foto
Póki karamel jest płynny dodajemy po 1 łyżce na dno foremek.
Krok 5 - Krem Karamel foto
Następnie zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem przez sitko, tak aby jak najmniej piany dostało się do foremki.
Krok 6 - Krem Karamel foto
Do brytfanki wlewamy gorącą wodę, tak aby foremki z kremem były przykryte wodą w ¾, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 45 minut.
Krok 7 - Krem Karamel foto
Wystudzić w tempereturze pokojowej krem karamel,a następnie włożyć do lodówki na min 4h.
Krok 8 - Krem Karamel foto
Każdą foremkę obrócić i oto krem karamel gotowy.

Ps. żeby krem ładnie wyszedł z foremki podczas obracania trzeba przejechać nożem po sciance foremki.

Ps 2.Przepraszam was za jakość zdjęć krok po kroku,ale zrobienie ich było naprawdę uciążliwe.Jedną ręką mieszałam karamel, drugą ubijałam masę do kremu, potem na chwilę odkładałam by zrobic ekspresowe zdjęcie spiesząc się by karamel się nie przypalił, potem żeby nie zgęstiał itp :)) no ale mam nadzieje, że mniej więcej widać co i jak :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krysia_S 13.04.2014 16:59
Mmmm... Karmel uwielbiam ;)
Mati13 05.12.2013 21:36
po prostu rewelacja! pychota
Klausia 04.12.2013 13:58
super krem :) narobiłaś mi ochoty :)
erym 13.11.2013 11:40
wyglada jak pana cotta, super!
artur7 20.10.2013 20:04
proste i super smacznr
caralajna 14.08.2013 09:29
lubię takie deser, ..i karmel :)
JOANNA16 27.06.2013 15:31
wygląda super, musi być pyszny
Katarzyna59 23.06.2013 17:07
bardzo fajny przepis
Malinka 07.06.2013 21:14
No, taki deserek to coś extra!
Wafelek2601 04.06.2013 09:00
Świetny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat