Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem Karamel

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 300 ml
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
laska wanili 1/2 szt
cukier 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Krem Karamel

Kroki postępowania

1
Zagotować mleko wraz z laską wanilii. Odstawić do wystudzenia (ok.20 min).
Krok 1 - Krem Karamel foto
2
Ubić jajka z 75 gr cukru i dodawać po łyżce letniego waniliowego mleka cały czas miksując (aż dodamy całe mleko).
Krok 2 - Krem Karamel foto
3
Przygotować karamel z reszty cukru ( cukier wsypujemy do garnka i mieszamy aż do zarumienienia na srednim ogniu, można dodać łyżkę wody jeśli chcemy,żeby karamel był luźniejszy).
Krok 3 - Krem Karamel foto
4
Póki karamel jest płynny dodajemy po 1 łyżce na dno foremek.
Krok 4 - Krem Karamel foto
5
Następnie zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem przez sitko, tak aby jak najmniej piany dostało się do foremki.
Krok 5 - Krem Karamel foto
6
Do brytfanki wlewamy gorącą wodę, tak aby foremki z kremem były przykryte wodą w ¾, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 45 minut.
Krok 6 - Krem Karamel foto
7
Wystudzić w tempereturze pokojowej krem karamel,a następnie włożyć do lodówki na min 4h.
Krok 7 - Krem Karamel foto
8
Każdą foremkę obrócić i oto krem karamel gotowy.

Ps. żeby krem ładnie wyszedł z foremki podczas obracania trzeba przejechać nożem po sciance foremki.

Ps 2.Przepraszam was za jakość zdjęć krok po kroku,ale zrobienie ich było naprawdę uciążliwe.Jedną ręką mieszałam karamel, drugą ubijałam masę do kremu, potem na chwilę odkładałam by zrobic ekspresowe zdjęcie spiesząc się by karamel się nie przypalił, potem żeby nie zgęstiał itp :)) no ale mam nadzieje, że mniej więcej widać co i jak :)
Krok 8 - Krem Karamel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krysia_S 13.04.2014 16:59
Mmmm... Karmel uwielbiam ;)
Mati13 05.12.2013 21:36
po prostu rewelacja! pychota
Klausia 04.12.2013 13:58
super krem :) narobiłaś mi ochoty :)
erym 13.11.2013 11:40
wyglada jak pana cotta, super!
artur7 20.10.2013 20:04
proste i super smacznr
caralajna 14.08.2013 09:29
lubię takie deser, ..i karmel :)
JOANNA16 27.06.2013 15:31
wygląda super, musi być pyszny
Katarzyna59 23.06.2013 17:07
bardzo fajny przepis
Malinka 07.06.2013 21:14
No, taki deserek to coś extra!
Wafelek2601 04.06.2013 09:00
Świetny deser
Iwona32 01.06.2013 19:44
mniam mniam...
EmciaPichci 29.05.2013 09:02
musi fantastycznie smakować!
dwa pokoje z kuchnią 28.04.2013 16:32
jeszcze nie robiłam ale strasznie lubię!
KasiaK90 27.04.2013 11:54
no no znakomity deserek :)
Fiffi 24.04.2013 20:55
ale smakołyki
ONY_za_kare 21.04.2013 10:25
ale to musi być pyszne....
Iwusia 04.04.2013 22:34
wspaniały deser
RenataZ-et 23.02.2013 20:22
wyglądają idealnie!!! :)
Bernadeta1 01.02.2013 14:09
pyszny
aisoglam 17.01.2013 12:32
Pyszny deser :)
Emiliozo 12.01.2013 11:10
idealny
adelajda 10.01.2013 08:26
lubię !
meg1984 09.01.2013 20:09
jak ja lubię taki krem
IwonaDD 09.01.2013 19:57
Joasiu orginalna francuska nazwa to "Crème caramel",mimo spolszczenia chciałam, aby zachowało swoją nazwę :)
Joanna83 09.01.2013 19:50
Pyszny deserek.Ale dlaczego karamel,a nie karmel?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak