Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 szt -
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 szt -
cebula
1 szt -
kostki rosołowe
2 szt -
masło
2 łyżki -
mleko
1 szklanka -
chleb tostowy
3 kromki -
bekon
5 dag -
śmietana gęsta
2 łyżki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
sól
-
pieprz
-
czosnek
2-3 ząbki
Przepis i sposób przygotowania Krem kalafiorowy z grzankami czosnkowymi
Następnie całość zalewamy bulionem warzywnym przygotowanym z kostek ( około 3 szklanki) i szklanką mleka.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową- gotujemy aż kalafior będzie miękki.
Bekon kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupiąco na maśle- zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę chleb tostowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pod koniec dodajemy do nich resztę cebuli pokrojoną w talarki- przyprawiamy pieprzem i mieszamy z bekonem.
Zupę miksujemy, doprawiamy śmietaną i przed bodaniem posypujemy grzankami, cebulką i bekonem.
Komentarze (26)
Załaduj więcej komentarzy (16)