Krem kalafiorowy z grzankami czosnkowymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • dymka

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • kostki rosołowe

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • chleb tostowy

    3 kromki
  • bekon

    5 dag
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

    2-3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i podzielony na różyczki kalafior, i połowę posiekanej drobno cebuli podsmażamy na łyżeczce masłą.
Następnie całość zalewamy bulionem warzywnym przygotowanym z kostek ( około 3 szklanki) i szklanką mleka.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową- gotujemy aż kalafior będzie miękki.
Bekon kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupiąco na maśle- zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę chleb tostowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pod koniec dodajemy do nich resztę cebuli pokrojoną w talarki- przyprawiamy pieprzem i mieszamy z bekonem.
Zupę miksujemy, doprawiamy śmietaną i przed bodaniem posypujemy grzankami, cebulką i bekonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 10.06.2012 16:22
super wyglada
zuzanna_z 29.12.2011 10:39
pycha
Małgosia6 02.11.2011 09:38
uwielbiam
Izabela/bella81 14.09.2011 08:59
pycha
Gonia555 29.08.2011 20:29
pycha
Natalia40 19.07.2011 09:03
extra
Iwona45 12.07.2011 09:36
mniam
Iwona45 12.07.2011 09:36
pycha
agata1722 04.07.2011 13:03
takie coś to by się zjadło
Grazyna0211 19.06.2011 16:11
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat