Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem grzybowy z pieczoną papryką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
grzyby leśne 40 dag
cebula 1 szt
papryka 1 szt
śmietana 12% 100 ml
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
ser grana padano
sól
pieprz
natka pietruszki
grissini

Przepis i sposób przygotowania na: Krem grzybowy z pieczoną papryką

Grzyby (mieszane kozaki, maślaki, podgrzybki i kurki) czyścimy, kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości pod przykryciem.

Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy 70 ml śmietany, studzimy i miksujemy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do chwili, aż skórka zacznie ciemnieć. Gorącą wkładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gorącą zupę nalewamy na talerze. Przybieramy śmietaną, oprószamy startym parmezanem. Nakładamy krem z pieczonej papryki, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z paluszkami grissini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 30.10.2012 22:16
super
Rafał10 30.10.2012 21:32
coś przepysznego !!
BernadettaP 30.10.2012 16:52
Ewa, oczywiście możesz użyć grzybów mrożonych. Przed zalaniem grzybów wodą, można je też przez kilka minut obsmażyć na maśle klarowanym :)
Amellia 30.10.2012 09:09
mniam
jozefinach 30.10.2012 08:01
Wygląda pysznie.
ewka1978 30.10.2012 07:42
a można dodać grzyby mrożone?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak