Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem dyniowo-ziemniaczany

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1/2 kg
ziemniaki 4 sztuki
pietruszka 1 korzeń
seler 1 mały kawałek
imbir 1 centymetr
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
bulion drobiowy 2 litry
cebula 1/4 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
śmietana 30% 4 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól i pieprz 1

Porada

Danie można podawać z makaronem jeśli konsystencja będzie rzadsza, natomiast jeśli gęstsza to najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowo-ziemniaczany

Kroki postępowania

1
Cebulę należy drobno posiekać, a następnie przesmażyć na małej ilości oleju słonecznikowego.
Krok 1 - Krem dyniowo-ziemniaczany  foto
2
Ziemniaki pokroić w kostkę średniej wielkości.
Krok 2 - Krem dyniowo-ziemniaczany  foto
3
Dynia powinna być pokrojona w kostkę większą. Seler oraz korzeń pietruszki kroimy w kostkę średnią. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Solimy do smaku. Dodajemy listek a także cebulkę. Gotujemy wszystko do czasu, aż warzywa będą miękkie. Listek wyjmujemy. Dodajemy starty imbir oraz gałkę. Dodajemy też masło. Miksujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy śmietanę, jogurt. Danie doprawiamy pieprzem. Podajemy ciepłe lecz nie gorące.
Krok 3 - Krem dyniowo-ziemniaczany  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 10.04.2015 15:54
pyszna zupka :)
Betina#45 10.04.2015 15:00
ale musiał być pyszny ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak