Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem budyniowy do ciast i tortów.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 500 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy op
żółtko jajek 2 szt
masło 250 g
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem budyniowy do ciast i tortów.

Część mleka zagotować, do pozostałej części zimnego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, mąkę pszenną, roztrzepane żółtka. Dokładnie wymieszać. Na gotujące się mleko wlać mleko z wymieszanymi składnikami i przez chwilę gotować, aż masa budyniowa zgęstnieje. Masło utrzeć na jednolitą, gładką masę i ciągle miksując dodawać po 2 łyżki masy budyniowej. Krem budyniowy nie jest za słodki, jeśli ktoś woli można dodać cukru pudru. Krem świetnie nadaje się do ciast, babeczek i tortów. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.03.2014 10:26
przydatny przepis :)
pestka 26.01.2014 10:12
ciasta z takim kremem są pyszne
Bernadeta1 08.10.2013 00:18
lubię ciasta z kremem budyniowym
Milena87 08.10.2013 00:02
świetny przepis, lubię takie kremy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak