Krem budyniowy do ciast i tortów.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    op
  • żółtka

    2 szt
  • masło 250 g

  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Część mleka zagotować, do pozostałej części zimnego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, mąkę pszenną, roztrzepane żółtka. Dokładnie wymieszać. Na gotujące się mleko wlać mleko z wymieszanymi składnikami i przez chwilę gotować, aż masa budyniowa zgęstnieje. Masło utrzeć na jednolitą, gładką masę i ciągle miksując dodawać po 2 łyżki masy budyniowej. Krem budyniowy nie jest za słodki, jeśli ktoś woli można dodać cukru pudru. Krem świetnie nadaje się do ciast, babeczek i tortów. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.03.2014 10:26
przydatny przepis :)
pestka 26.01.2014 10:12
ciasta z takim kremem są pyszne
Bernadeta1 08.10.2013 00:18
lubię ciasta z kremem budyniowym
Milena87 08.10.2013 00:02
świetny przepis, lubię takie kremy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat