Krążki z budyniem

Krążki z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • jaja

    2 szt
  • cukier puder

    25 dag
  • margaryna

    dag 20
  • powidła śliwkowe

  • orzechy siekane

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krążki z budyniem

Masa budyniowa:
1/3 szklanki cukru, niepełna szklanka mleka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, ćwierć kostki masła.

Z mąki, dwóch żółtek i margaryny zrobić ciasto i rozwałkować do grubości około pół centymetra. Wykroić krążki szklanką lub kieliszkiem, posmarować je lukrem (ubite na pianę białka wymieszać z cukrem pudrem). Ciasteczka upiec w tem. 180 C.
Masa budyniowa:
Utrzeć masło dodając przestudzoną masę budyniową. Smarować jeden krążek masą budyniową, a drugi powidłami, tak aby lukier był na zewnątrz. Ciastka złożyć razem, a boki otoczyć w orzeszkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat