Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krążki z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jaja 2 szt
cukier puder 25 dag
margaryna dag 20
powidła śliwkowe
orzechy siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Krążki z budyniem

Masa budyniowa:
1/3 szklanki cukru, niepełna szklanka mleka, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, ćwierć kostki masła.

Z mąki, dwóch żółtek i margaryny zrobić ciasto i rozwałkować do grubości około pół centymetra. Wykroić krążki szklanką lub kieliszkiem, posmarować je lukrem (ubite na pianę białka wymieszać z cukrem pudrem). Ciasteczka upiec w tem. 180 C.
Masa budyniowa:
Utrzeć masło dodając przestudzoną masę budyniową. Smarować jeden krążek masą budyniową, a drugi powidłami, tak aby lukier był na zewnątrz. Ciastka złożyć razem, a boki otoczyć w orzeszkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak