Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krążki jabłkowe w cieście migdałowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto;

jajko 2 szt,
mąka pszenna 1,5 szkl,
woda gazowana 100 ml,
mleko 100 ml,
sól szczypta,
cukier 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
płatki migdałowe 5 łyżek,
olej do smażenia głębokiego,

dodatkowo;

jabłka 3 - 4 szt,
cynamon Prymat do obsypania,
cukier puder do obsypania,

Przepis i sposób przygotowania na: Krążki jabłkowe w cieście migdałowym

Przygotować krążki z jabłek;

Jabłka obieramy w całości.

Gniazda nasienne usuwamy(wydrążamy łyżeczką).

Następnie kroimy w krążki o grubości do 1,5 cm.

Ciasto;

Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę,

Następnie żółtka miksujemy z cukrem,mąką,mlekiem, wodą mineralną gazowaną oraz proszkiem do pieczenia.

Całość miksujemy na gładką , jednolitą masę.( ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany ).

Ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek oraz z płatkami migdałów.

Krążki jabłek zamaczać w cieście i smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu obsypać cynamonem lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.08.2017 00:56
Prosto i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak