Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krakersy na maślance i sodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1/2 szkl. zmielone
mąka 3/4 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
masło 50-60 g
maślanka 1/4 szkl,
miód 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Krakersy na maślance i sodzie

Piekarnik rozgrzać do temp. 200*C.
Płatki owsiane zmielić w malakserze lub młynku do kawy.
W misce wymieszać zmielone płatki owsiane, mąkę, sodę i sól. Miękkie masło rozetrzeć z sypkimi składnikami na kruszonkę, dodać maślankę i miód - zagnieść twarde ciasto.
Na lekko obsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i wyciąć foremkami pożądane kształty.
Układać ciasteczka w odstępach 2-3cm.
Piec ok. 5-7 minut, aż brzegi będą lekko brązowe.
Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 27.01.2014 20:27
nie piekłam takich

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak