Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

krajanki z makiem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
5 szklanek
margaryna
2 szt.
jajko
2 szt.
gęsta śmietana
1 szklanka
cukier
3 łyżki
drożdże
10 dag
żółtko jajek
1 szt.
mak
1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: krajanki z makiem

Zagniatamy ciasto, margarynę z mąką ucieramy, dodajemy jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy na cienki placek i smarujemy makiem. Zawijamy ciasto w rulon, a następnie krajamy na kawałki 3 cm. Smarujemy rozczepanym żółtkiem. Wkładamy na blaszkę dość luźno. Pieczemy w temp 170 stopni pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 05.10.2011 16:29
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak