Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Krajanka z orzeszkami pistacjowymi

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
12,5 dag
cukier
12 dag
mąka
12 dag
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
skórka z pomarańczy otarta
2 łyżeczki
jajko
2 sztuki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
zmielone migdały
7 dag
orzechy pistacjowe
5-7 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka z orzeszkami pistacjowymi

Masło należy utrzeć z dodatkiem cukru, soli, skórki z pomarańcza i cynamonu na gładką masę. Ciągle ucierając należy dodawać jajka, po jednym. Mąkę pszenną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz migdałami i powoli dodawać do masy. Ciasto po przygotowaniu należy rozsmarować na blasze. Ciasto należy piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące należy przekroić nożem na kwadraty. Polewę czekoladową należy rozpuścić i smarować nią ciastka. Na wierzchu układać połówki pistacji.
Jeśli nie chcemy korzystać z gotowej polewy czekoladowej możemy śmiało zrobić taką w domu z masła, cukru i kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.09.2013 19:16
świetny deser
Wafelek2601 13.04.2013 21:51
Świetny deser
natii3624 10.06.2012 20:50
ekstra!
safcia 03.06.2012 09:19
uwielbiam pistacje
Krzysztof42 03.01.2012 16:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak