Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczano-grzybowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pieczarki 40 dag
cebula 2 szt
jajko 2 szt
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczano-grzybowe

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach i obieramy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w małą kosteczkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebule i pieczarki.Smażymy do miękkości. Wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce, dodajemy do nich pieczarki z cebulą,mąkę, bułkę tartą i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 5 min. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy do niej bułkę tartą. Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Możemy podawać jako samodzielne danie z różnorakimi sosami lub jako dodatek do dań mięsnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Halina14 10.05.2013 10:15
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak