Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane z selerem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 szt
seler korzeniowy 1 szt
boczek wędzony 20 dag
jajko 1 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
mąka 2 szkl
cebula 1 szt
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat do smaku
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
jajko do panierowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z selerem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki po ugotowaniu dokładnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Ugotowanego, najlepiej na parze, w skórce selera obieramy i blendujemy. Łączymy z ziemniakami, dodajemy jajko, sól, pieprz i majeranek.
Krok 1 - Kotlety ziemniaczane z selerem foto
2
Boczek i cebulę pokrojone w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju i studzimy. Dodajemy do ziemniaków razem z mąką i śmietaną.
Krok 2 - Kotlety ziemniaczane z selerem foto
3
Wszystkie składniki szybko mieszamy na jednolite ciasto i w miarę potrzeb doprawiamy i dodajemy mąki.
Krok 3 - Kotlety ziemniaczane z selerem foto
4
Z ciasta formujemy kotleciki, maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Kotlety ziemniaczane z selerem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 05.02.2017 19:19
Uwielbiam selera w takiej postaci. Gratuluję pomysłu :).
Franciszek 03.02.2017 00:31
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak